Saw Palmetto

Saw Palmetto: Wondermiddel of onzin? Dit zegt de wetenschap!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on reddit

Saw Palmetto (SP) is een extract van de Serenoa repens-plant, die al eeuwenlang wordt gebruikt als een natuurlijk middel tegen kaalheid. Vanwege zijn effectiviteit is het een van de meest voorkomende ingrediënten in haargroeiproducten geworden. SP zou namelijk een significant effect op 5a-reductace hebben, waardoor testosteron de haarzakjes doet krimpen. Dit voorkomt voortijdig haarverlies en helpt zelfs bestaande lokken dikker te maken.

Helaas leven we in een tijd waarin iedereen dingen op internet kan zetten ze kan adverteren als wondermiddel tegen bijvoorbeeld kaalheid. Bij Graphene Haarcapsules staat eerlijkheid tegenover de klant altijd op 1, daarom gaan we een kijk nemen naar de wetenschappelijk bewezen feiten over SP.

Hoe werkt Saw Palmetto?

SP is op meerdere fronten effectief tegen haaruitval. Het gaat namelijk op de volgende manieren haaruitval tegen:

  • Voorkomt haaruitval: Door mogelijk te voorkomen dat het lichaam testosteron omzet in DHT, kan SP haaruitval voorkomen.
  • Bestrijdt ontstekingen: SP heeft ontstekingsremmende eigenschappen op de hoofdhuid. Ontstekingen zijn de oorzaak van veel hoofdhuidgerelateerde problemen en haargroeiproblemen. Door het verminderen van ontstekingen kan SP de algehele gezondheid van de hoofdhuid verbeteren.
  • Bevordert haargroei: Een vermindering van ontstekingen in de hoofdhuid kan ook bijdragen aan nieuwe haargroei. Een gezonde hoofdhuid is de sleutel tot nieuwe groei.
  • Versterkt de haarfollikel: De meeste onderzoeken naar SP waren gericht op het vermogen om haar vanaf de bron te behandelen. Maar er kunnen nog meer voordelen zijn voor de eigenlijke haarzakjes.
  • Reguleert de testosteronniveaus: Onderzoekers geloven dat SP haaruitval kan verminderen door de omzetting van testosteron in DHT en de binding van DHT in het lichaam te voorkomen.

Het onderzoek

Volgens een onderzoek uit 2012 zou SP een enzym kunnen remmen dat 5-alpha-reductase wordt genoemd. Een medicijn genaamd finasteride (Proscar) gebruikt dit mechanisme om haaruitval bij mannen te behandelen. Door 5-alpha-reductase te remmen, blokkeert finasteride de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat verantwoordelijk is voor haarverlies bij mannen.

SP kan ook ontstekingsremmende effecten op het lichaam hebben, die bescherming kunnen bieden tegen sommige oorzaken van haaruitval.

In het onderzoek uit 2012 schreven onderzoekers 100 mannen in met milde tot matige alopecia androgenetica. Gedurende 2 jaar nam de ene groep elke dag 320 milligram (mg) SP, terwijl de andere groep dagelijks 1 mg finasteride kreeg.

Resultaat

Uiteindelijk had 38% van degenen die Saw Palmetto gebruikten een verbetering van hun haarverlies, vergeleken met 68% van degenen die finasteride gebruikten. Deze bevinding suggereert dat beide behandelingen effect hadden, maar dat finasteride effectiever was. De onderzoekers merkten ook op dat hoe ernstiger het haarverlies, hoe kleiner de kans was dat SP zou werken.

In een kleine studie uit 2002 gaven onderzoekers 10 mannen met alopecia androgenetica een supplement dat zowel zaagpalmetto als bèta-sitosterol bevatte. De onderzoekers merkten verbeteringen op bij 6 van de 10 mannen. Omdat deze studie erg klein was, is aanvullend onderzoek nodig om deze bevindingen te ondersteunen.

Helaas zijn dit alle onderzoeken die er op dit moment zijn uitgevoerd. Grotere onderzoeken moeten de werking van SP nog verder bevestigen.

Conclusie

SP heeft een wetenschappelijk bewezen werking tegen haaruitval. De resultaten zijn helaas niet net zo goed als bij finasteride, maar hier staat wel tegenover dat de bijwerkingen minimaal zijn. SP is op meerdere fronten zeer effectief voor een gezond haar en is daarom bijna altijd aanwezig in haargroeimiddelen. 

Saw Palmetto zelf uitproberen? Neem dan een kijkje in onze bij onze producten!